Houtrot

Houtrot, een veelvoorkomend probleem, maar goed te behandelen mits je de juiste materialen, gereedschap en kennis hebt. Hier hebben wij de nodige opleidingen voor gevolgd. 

Maar hoe ontstaat houtrot? Daar zijn verschillende oorzaken voor, maar alles heeft te maken met vocht. 

 

Optrekkend vocht

De naam zegt het al, optrekkend vocht is vocht wat voortdurend in aanraking komt met het hout, denk hierbij aan opspattend water aan de onderdorpel, of deur. Een onderdorpel die te dicht tegen de bestrating aan ligt, waardoor opgehoopt zand in slib veranderd en lekker blijft liggen onder uw onderdorpel. Maar ook een deur die niet aan de onderkant is geschilderd kan een probleem worden doordat vocht inzuigt aan de slecht onderhouden onderkant van de deur.

 

Vocht van bovenaf

Dat is neerslag die door slecht onderhouden kieren, verbindingen en beglazing het houtwerk aantast. Het vocht wil naar beneden, maar kan geen kant op, blijft lekker zitten waar het zit, de zon doet de rest, het gaat lekker broeien van binnen, zo kan houtrot ontstaan. Oudere huizen hebben ook nog eens slechte ventilatielatten en verbindingsstukken van het kozijn zijn vaak gespijkerd die weer kunnen roesten door contact met het vocht. Oude ventilatielatten zijn in een ideaal plekje voor stof en insecten zodat de gleuven onder de ventilatielatten dicht slippen en dus niet meer ventileren. Daarom zijn neuslatten in het leven geroepen, deze plaatsen wij ook. Neuslatten zijn een soort afdak van uw onderdorpels van uw kozijnen en ventileert. 

 

Vocht van binnenuit

Ook vocht van binnenuit kan uw kozijn aantasten, denk hierbij aan condensvorming (koken, douchen, maar ook adem) Slechte ventilatie van uw woning kan de boel ook verzieken. Vocht zoekt altijd ergens een uitweg, en als dat geblokkeerd wordt, kunnen er problemen ontstaan.